Onko Eurooppa USA:n siirtokunta?

Olen viettänyt hienot päivät täällä Portossa Euroopan vasemmiston kesäyliopistossa eurooppalaisten tovereiden kanssa. Snowdenin paljastukset ja Evo Moralesin kohtelu tulivat monen eurooppalaisen vasemmistopuolueen johtajien puheissa korostetusti esille. Muutenkin kuuma ilmapiiri (Portossa yli 40 astetta) lämpeni.

Perustellusti he toivat esiin kysymyksiä: Miten on mahdollista, että itsenäisen maan presidentin kone voidaan Euroopassa kaapata USA:n vaatimuksesta? Miten on mahdollista, että Espanjan, Portugalin ja Itävallan hallitukset suostuvat ottamaan vastaan määräyksiä ulkovallalta? Miten on mahdollista, että itsenäiset Euroopan valtiot suostuvat antamaan kansalaistensa tietoja Yhdysvalloille? Miten on mahdollista tehdä yhteistyötä valtion kanssa, joka salakuuntelee ystäviään? Miten voimme edes kuvitella jatkavamme keskusteluja vapaakauppasopimuksesta maan kanssa, joka salakuuntelee jopa Euroopan Unionin elimiä?

Koko ajan kuulemme enemmän ja enemmän tietoja siitä, miten paljon Euroopan sisäiset vakoilujärjestöt luovuttavat tietojaan Yhdysvalloille. Jopa Suomessa Supo tekee sitä. Mitenkä me reagoimme siihen?

Olemmeko Yhdysvaltain siirtokunta?

Samaan aikaan Suomessa Tasavallan presidentti antaa lausunnon, jonka mukaan pitää miettiä, miten avoin sitä voi olla. Ei voi olla totta, että me Suomessa todellakin vain kohautamme olkapäitämme, kun meidän suvereniteettiamme loukataan. Onko Suomi todellakin USA:n lammas, sen siirtomaa ja tottelee kiltisti, kun käsky ylhäältä käy? Onko oikein, että me annamme NSAn vakoilla meidän yrityksiämme ja kansalaisiamme?

Euroopan Unionin tulee siis antaa Snowdenille turvapaikka ja näyttää, että me todellakin olemme vapaita ja itsenäisiä. Meidän eurooppalaisten tulee sanoa, että liika on liikaa. USAn toiminta ei ole sellaista, mitä me voimme hyväksyä ystävältämme.

petrikiiski
Sitoutumaton Helsinki

Nimi on enne, sukuni on antanut nimen eräälle suomalaiselle fraasille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu