Petri O. Kiiski toisenlaista Eurooppaa etsimässä

Syrizan vaaliohjelma

  • Syrizan vaaliohjelma
  • Syrizan vaaliohjelma
  • Syrizan vaaliohjelma

Kreikassa vaihtui valta ja Suomessa ihmetellään, mitä seuraavaksi. Vasemmistoliitto on nyt suomentanut Syrizan Thessalonikin-ohjelman, josta itsekukin voi sitten vetää omat johtopäätöksensä.

https://www.dropbox.com/s/tbwv9lwfp2dsqdh/Syrizan%20Thessaloniki%20%20oh...

 

Kreikkalaisia on nyt viitisen vuotta kuritettu, joten ei liene ihme, että kansa kaipaa muutosta parempaan. Syriza lupailee vahvaa elvytystä ja suurta sosiaalista pakettia sekä lainojen uudelleenjärjestelyjä.

 

Rahoituksessa osana on Natsi-Saksan aikaisia Saksan velkoja Kreikalle, veronkierron ja salakuljetuksen laittamista kuriin sekä työllisyyden paranemisen myötä kasvavia verotuloja.

 

Nähtäväksi jää, miten Syrizan ohjelma tulee toimimaan ja miten velkojat siihen suhtautuvat. Selvää kuitenkin on se, että Kreikan on luovuttava perisynnistään, eli tilastojen vääristelystä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Veikkaan alle kuukaudeksi aikaa, jollloin paketit on takin toisella puolella. Hollanden uho Ranskassa kesti kait jotain puolivuotta, mutta Ranska sentään on teollisuusmaa, joten se oli odotettavissa.
Täytyy vain toivoa, että panssarivaunut pysyvät varikoissaan ja kukaan ei vedä liikkuvia taakse mellakoiden yhteydessä kesän tienoilla.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Vaaliohjetmat ovat toki kaikkialla pelkkiä vaaliohjelmia. Jonkinlainen muutos varmasti Kreikassa tapahtuu, mutta toki velkojillakin on oma sanansa sanottavana.

Mauri Skön

Suomen hallitus on ollut mukana kurjistamassa kreikkalaisia.Jos vassarit olisivat estäneet Kataisen hallituksen syntymisen, ehkä Kreikka olisi jo kasvun tiellä. Euroopalaisten veronmaksajien sijaan nyt nuolisivat näppejään euroopan pankkiirit, mutta se Audin takapenkki.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miksi Syrizan intresseissä ei ole ero Euroopan Rahaliitosta, joka näyttää olevan syyllinen Kreikan kurjistumiseen ?

Niko Sillanpää

Vai Hitlerin Saksan aikainen "velka". Eihän tuosta ole kuin 70 vuotta aikaa. Jospa sitten perivät Hitleriltä. Tuollaiselle nyt nauravat naurismaan aidatkin.

Mikä aivopieru muutoinkin on voittajavaltioiden Saksalle lätkäisemien sotakorvausten ja Kreikan vapaaehtoisen syömävelan rinnastaminen velkojen mitätöimisen kannalta? Ei järjen hiventä.

Juha Hämäläinen

Maksaahan Saksa edelleenkin luvatulle kansalle, puolalaisille ja muille pakkotyötä tehneille......jopa heidän perillisilleen korvauksia ja 70 vuoden jälkeen.

Tuo velka mistä puhutaan ei ollut mukana 1953 tehdyssä Saksan velkaleikkauksessa ja natsi-Saksan tuolloisen pakkolainan takia kuoli nälkään satoja tuhansia kreikkalaisia. Asiasta on neuvotelu maiden välillä ajoittain, mutta ei päästy yhteisymmärrykseen, joten asia on edelleenkin auki ja turhaa irvailet asiasta josta et ilmeisen selvästi tiedä tuon taivaallista.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Joo. Toi velka on muistaakseni ollut muutaman viime vuoden aikana useampaan otteeseen esillä myös muidenkin puolueiden puheissa mukana. Se onkin sitten tietty eri asia, miten Saksa saadaan myöntymään sen maksuun.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Schäuble on mielipiteensä esittänyt useampaankin kertaan, mutta kai siitäkin joskus aika jättää.....

Saksassa on vähintään vihainen ja asiantunteva vasemmisto Gysin ja Wagengenechtin johdolla, vaikka kaikki muut on samaa vaaleanpunaista vispipuuroa, kuin Suomessakin.

Teidänkin olisi syytä terävöityä ja paiskata se Audinmäki pihalle....ja joitain puhetaitoisia tilalle, niin saataisiin lisäväriä vaalenpunaisen viereen Suomeenkin...

Soinin räksytys on ikävystyttävää......ja ainut keino kuulla todellista vääntämistä politiikassa on katsoa, joko Saksan bundestagia tai Kreikan voulia......

Markku Laaksonen

Saksalaisilla on asiasta poikkeava käsitys. Kreikkalaisten vaateet perustuvat jälleen haaveisiin jostakin ulkopuolisesta ihmeestä.

Markku Laaksonen

Saksalaisilla on asiasta poikkeava käsitys. Kreikkalaisten epärealistitset odotukset perustuvat jälleen haaveisiin jostakin satumaisesta ihmeestä.

Vaalit menivät uskon ja toivon merkeissä että Zyriza lupauksineen tekisi ihmeitä.
Jo nykyisellään Kreikan korkokustannus ei ole muita kriisimaita raskaampi,
merkittävästi alempi kuin mm. Italian.
Kreikan on saatava veronkanto ja korruptio kuriin omin voimin, muut eivät voi sitä tehdä kreikkalaisten puolesta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Jaa. Kerro lisää, kun tunnut olevan kovin hyvin perillä tilanteesta.......

Markku Laaksonen

Saksalaisilla on asiasta poikkeava käsitys. Kreikkalaisten epärealistitset odotukset perustuvat jälleen haaveisiin jostakin satumaisesta ihmeestä.

Vaalit menivät uskon ja toivon merkeissä että Zyriza lupauksineen tekisi ihmeitä.
Jo nykyisellään Kreikan korkokustannus ei ole muita kriisimaita raskaampi,
merkittävästi alempi kuin mm. Italian.
Kreikan on saatava veronkanto ja korruptio kuriin omin voimin, muut eivät voi sitä tehdä kreikkalaisten puolesta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Vaikuttaa ihan siltä että toistat itseäsi ja jos ystävällisesti tutustut blogialustan keskusteluohjeisiin, niin siellä sanotaan että jankkaaminen on kiellettyä.

Niko Sillanpää

Kyllä, erilaiset (vasemmisto)populistit syöttävät tuon velka-asian keskusteluun aika ajoin, ja joskus asia pääsee jollekin alemmalle diplomaattitasollekin, jossa se tyrmätään sinä absurdina, joka se on.

Saksa on jo maksanut sotakorvaukset Kreikkaan 1946 Pariisin sopimuksen mukaisesti 1960-luvulla, mikä asia todettiin viimeksi vuonna 1990. Maksetuksi tuli korvauksia myös yksityishenkilöille mm. pakkotyöstä. Mainitun lainan tyyppisiä järjestelyitä tehtiin useammassa Kolmannen valtakunnan alle jääneessä maassa. Yleensä ne on katsottu sotakorvausten piirissä oleviksi ja siten tässä tapauksessa kompensoiduiksi. Jos kyseinen keskuspankkilaina katsottaisiin juridisesti normaaliksi taloudelliseksi transaktioksi, sen nollakoron vuoksi inflaatio olisi jo syönyt sen olemattomiin puhumattakaan velan vanhenemisesta. Jos taas sanotaan, että kyseinen korkokanta on ryöstöä, päädytään taas sotakorvausten alueella, jotka siis on todettu maksetuiksi.

Eli populistista höpönlöpöä, mutta vetoaa varmaankin kadun mieheen ja erääseen ideologiseen blokkiin. Ja asiasta ei "ole neuvoteltu maiden välillä", koska Saksan kannalta asiassa ei ole mitään lisäneuvoteltavaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

Wikipedia ei ehkä kerro kaikkea, mutta turha tuosta on meuhkata, koska Kreikalla on jo toinen tie valittuna.

Alkakaa keräämään kolehtia kohta Jykä huutaa apua, kun Saksan ulosottomies kääntyy pohjolaa kohti 60 miljardin laskunsa kanssa......Tietysti omammekin on maksettava, kun valitsitte muutaman epäkypsän säännöistä välittämättömän hallituksen.....mutta niinhän se oli Kreikka kriisin alussa, että "Kyllä Kreikan pitää maksaa, kun ovat valinneet moiset ketkut johtamaan"

Tulee kylmää kyytiä! Varautukaa ihmiset, varautukaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #18

Itse asiassa voisit kirjoittaa tästä asiasta sinne Wikipediaan artikkelin, koska ainakaan englanninkielisestä tai saksankielisestä ei sellaista nimenomaan tästä asiasta löydy. Ehkä kopioit Syriza-pediasta?

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski Vastaus kommenttiin #17

2013 julkisuuteen vuosi Kreikan talousministeriön salainen muistio koskien mahdollista Saksan sodanaikaista velkaa. Muistiossa mainitaan velkasummaksi n. 162 mrd€, josta pakkolainan osuus olisi 54 mrd€.

http://www.spiegel.de/international/europe/greek-c...

Muistio annettiin silloiselle pääministerille Samarasille, joka ei liene asiaa eteen vienyt.

Syrizan mukaan: "Lopuksi julistamme jälleen kerran, että natsimiehityksen aikainen pakko-laina Kreikan pankista on meille yhä ratkaisematon asia. Kumppanimme tietävät sen. Siitä tulee maan virallinen kanta vallassaolomme ensimmäisistä päivistä alkaen."

Tiedä sitten miten Syriza sitten aikoo tuota muistiota käyttää ja miten kyseistä velkaa sitten perittäisiin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

Ihan sama miten käyttää, Syrizalla ei ole mitään vipua mihinkään. Saa hypätä Putinin syliin aivan rauhassa. Ai niin, Kreikkahan onkin NATO-jäsen, eli ei taida hypätä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

NATO-joukkoja on vain Kreetan saarella ja ne tuskin demokratia pommittaa Ateenaa.

Juha Hämäläinen

Tässä minun mielipiteeni mitä Kreikassa tapahtuu seuraavaksi ja miksi.

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/27/krei...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Meikäläistä itse asiassa ei talouspolitiikka kiinnosta; jos kreikkalaiset haluavat luistaa veloistaan, niin ihan rauhassa. Ei heilauta elämääni, minulla on raha-asiat kunnossa.

Sen sijaan minua kiinnostaa, onko vasemmistoliitolla minkään sortin aikomusta irtisanoutua Syrizan harjoittamasta Ukraina-politiikasta? Normaalisti pidän moisia eleitä hupsuina, mutta kun kerran puoluejohtaja Arhinmäki on käynyt nyt varta vasten tsemppaamassa Kreikan tovereita vaalivoittoon, ja vasemmistonuoret ovat kupeet sykkien hehkuttaneet Tsiprasta uudeksi Messiaaksi hevosen selässä, niin sitten kyllä odottaisin heiltä kokonaisvaltaista tilintekoa myös Syrizan ulkopolitiikasta.

Elikkä mitenkäs on? Tässä on nyt Ukrainassa tapettu venäläisillä raketeilla kolmekymmentä siviiliä koteihinsa työväenluokan asuinalueella. Euroopan Unioni tuomitsi tapauksen ja vaati vastatoimia, kunnes viime hetkellä Tsipras ja Syriza ilmoittivat, etteivät he suostu kannattamaan tätä julkilausumaa. Mikä kai vissiin tarkoittaa, että Tsipraksen mielestä kotonaan istuvia duunareita saa ihan rauhassa ampua raketeilla, koska Kiovassa on fasisteja.

Suomen vasemmisto on täysin kritiikittä puffannut tätä jätkää nyt muutaman viikon läpeensä. Tuleeko kannatusta tässäkin asiassa, vai tuleeko niitä irtisanoutumisia? Vai onko talouskuripolitiikan purkaminen niin tärkeä asia, että kansainvälisellä humanitaarisella oikeudella ei ole liiemmin väliksi? Yleensähän se on se kovan rahan kapitalisti, joka myy moraaliset periaatteet talouspolitiikan takia, mutta saattaahan se sujua vasemmistolaiseltakin.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Vasemmistoliiton virallisista kannoista vastaavat aivan eri tahot kuin meikäläinen, joten en osaa sanoa. Olen rivijäsen.

Ukrainassa on selvittämättä useita Mariupolin kaltaisia tapahtumia. Maidanin ampujia tai Odessan joukkomurhaan syyllistyneitä ei liene edes yritetty selvittää. Molemmat osapuolet käyttävät tykistöä siviiliasutuksen keskellä yms.

Syriza on EUparlamentissa käsittääkseni vastustanut Ukrainan assosiaatiosopimusta ja Venäjän vastaisia pakotteita. EU-assosiaatiosopimus ei käsittääkseni ole edes tavallisten ukrainalaisten etu, enkä itse ymmärrä kuka meistä haluaisi lisää Puolan, Romanian kaltaisia halpatyövoimareservejä EU:n tyomarkkinoille.

Rehellisyyden nimissä on kaiketi myös todettava, etteivät EUn asettamat talouspakotteetkaan kovin massiivisia ole; joitain oligarkkeja on asetettu matkustuskieltoon ja heidän varojaan jäädytetty - samaanaikaan energia virtaa Venäjältä Eurooppaan. Eikä Suomi muutenkaan liene eturintamassa asettamassa pakotteita.

Toimituksen poiminnat